Fascia|bindweefseltherapie

Fascia is een andere woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, botten en zenuwen omgeeft en de vloeibare gel tussen deze vliezen. Het zit overal in het lichaam en verbindt alles met elkaar. Zie het voor je als een groot spinnenweb door je hele lijf. Het zorgt voor elasticiteit en veerkracht. Naarmate je minder beweegt en door het ouder worden verlies je een deel van die elasticiteit en veerkracht. Het gevolg is dat je stijf wordt en er vindt ophoping van afvalstoffen plaats en minder toevoer van voedingsstoffen. Er kunnen triggerpoints ontstaan en uitstralingspijn.

Oppervlakkige fascia/bindweefsel

De oppervlakkige laag kun je zien als een vezelige laag los bindweefsel. Het ligt onder de laag vetweefsel onder de huid. Het is vezelig, maar toch zeer elastisch met een variabele vetopslag. Het scheidt de huid van de spieren, zodat ze op normale wijze langs elkaar kunnen glijden. Het is betrokken bij warmteregulatie, cirulatie en de lymfestroming. Het is daarnaast verbonden met de diepe fascia/bindweefsellaag

Diepe fascia/bindweefsel

De diepe fascia is een dichte, goed georganiseerde vezelige laag die de spieren bedekt. Zie het als een soort bodystocking. Alles is los van elkaar maar toch verbonden. Bij gezond bindweefsel glijdt alles makkelijk langs en over elkaar heen.

Doel van de behandeling

Het doel van een bindweefselbehandeling is het losmaken van verklevingen, ophopingen in het bindweefsel. Dit kan erg pijnlijk zijn. Het is daarom van belang dat dit in overleg en met beleid gebeurt. Het gevolg is dat er een betere doorbloeding plaatsvindt, waarbij afvalstoffen worden afgevoerd en voedingsstoffen weer worden aangevoerd.

De behadeling kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zonder olie, maar met een stugge wax, rol ik als het ware je huid op met mijn vingers. Hierbij worden verklevingen losgemaakt. Daarnaast maak ik ook gebruik van cuppingglazen. Je kunt deze cuppingglazen op de huid zetten (vacuĆ¼m) , zonder verdere beweging, of je gebruikt ze met olie en beweegt het cuppingglas over de huid.