Dorn therapie

DORN therapie……succesvol bij gewrichtsklachten.

Heel veel mensen hebben rug- en/of nekklachten. Bent u er één van? Dan is een DORN behandeling wellicht iets voor u. DORN is een zachte methode waarbij wervels en gewrichten kunnen worden gecorrigeerd, zonder dat er sprake is van het zogenaamde “kraken”. Het ontleent zijn naam aan de bedenker van deze methode, Dieter Dorn uit Duitsland. Al ruim 30 jaar is de DORN methode succesvol gebleken bij vele gewrichtsklachten.

De Dorn-methode is eenvoudig en effectief in het opheffen van gewrichtsblokkades. Denkt u aan de rugwervels, bekkenscheefstand, beenlengteverschil, hoofdpijn, nekklachten.

Dorn beenlengteverschil

Margriet deel 2-19

 

 

 

 

 

Kenmerkend voor de Dorn-methode is dat er gecorrigeerd wordt in de beweging en niet in rust, zoals vaak bij andere therapieën het geval is (denkt u bijvoorbeeld aan het zogenoemde ‘kraken’). Door deze beweging worden de spieren als het ware voor de gek gehouden en kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken. Er wordt niet gemanipuleerd, enkel gemobiliseerd, er wordt dus niets geforceerd. Er wordt gebruik gemaakt van specifieke mobilisatietechnieken om de bewegingsbeperking of blokkades op te heffen. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

DE BASIS

Dorn therapie - Margriet shiatsu- en massagtherapie Winschotenvan de DORN therapie is altijd de correctie van het beenlengteverschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als de benen (pilaren) niet even lang zijn staat het bekken uit balans met als gevolg bekkenscheefstand. Heel veel mensen hebben een beenlengteverschil. De botten zijn wel even lang, maar één been lijkt langer door meer afstand van de kop van het bovenbeen in het heupgewricht. Slechts zelden is er daadwerkelijk een beenlengteverschil, denkt u aan een operatie of geboorteproblemen. Dit veelvoorkomende probleem moet verholpen worden, omdat het anders voor veel klachten gaat zorgen. Het leidt vaak tot heiligbeenscheefstand (daarop rust de wervelkolom) met eventueel allerlei chronische problemen tot gevolg; krommingen in de wervelkolom, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten.

In het plaatje hierboven kun je het domino effect zien van een beenlengteverschil, bekkenscheefstand en scheefstand van de wervelkolom.

Opheffen van gewrichtsblokkades met behulp van de Dorn-methode

 

Dorn therapie 2 - Margriet shiatsu- en massagtherapie WinschotenMet name in de wervelkolom kunnen blokkades ontstaan die kunnen leiden tot een lokale klacht of zelfs een veel uitgebreider klachtenpatroon. De zogenaamde spinale zenuwen treden tussen de wervels naar buiten en verzorgen de daaraan gekoppelde interne organen en lichaamsdelen. De zenuwopeningen tussen de wervels zijn bij sommige wervels niet al te groot.

 

Door scheefstand van één of meerdere wervels worden de betreffende zenuwen ingeklemd en in hun functie belemmerd. Dit kan allerhande klachten geven in de gerelateerde gebieden. De zenuw hoeft niet compleet te worden afgeklemd om klachten te veroorzaken. Een constante zeer lichte druk van de “scheve” wervel, kan de spinale zenuw al irriteren.

Beenlengteverschil

Het uitgangspunt van de Dorn methode is een verschil in beenlengte, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. In veel gevallen wordt dat beenlengteverschil veroorzaakt door ruimte op de gewrichten. Er kan zelfs in het meest extreme geval een beenlengteverschil ontstaan van wel 4,5 cm. Door de Dorn methode toe te passen kan een beenlengteverschil bijna altijd worden verbeterd dan wel opgeheven. (In sommige gevallen is het ene been daadwerkelijk langer dan de andere, door bijvoorbeeld een botbreuk, in dat geval is het beenlengteverchil niet ophefbaar met de Dorn-methode en zal de cliënt worden doorverwezen naar een podo-therapeut.)

De oorzaken van beenlengte verschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht ‘getrokken’. Staan we nu op, en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd. Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Ook zitten op een portemonnee kan een beenlengteverschil veroorzaken.

Als na het corrigeren van het beenlengteverschil de basis in orde is, gaan we verder met het controleren van het bekken en daarna de wervelkolom.

Via pendelbewegingen door benen of armen, worden de wervels gemobiliseerd.

Behalve het beenlengteverschil en het opheffen van blokkades in de gewrichtjes van de wervelkolom kan de Dorn-methode ook toegepast worden op andere gewrichten, zoals het schouder, de elleboog, pols en de vingers.

Zooltjes

Om het beenlengteverschil op te heffen wordt vaak al snel gebruik gemaakt van een orthopedische hakverhoging (zooltje). Maar dit is niet in alle gevallen een goede oplossing. Er dient altijd gekeken te worden naar de hele mens en gezocht te worden naar de oorzaak van het probleem.

Wanneer niet?

In het geval dat het beenlengteverschil wordt veroorzaakt door een scheefstand in het bekken of ruimte op bijvoorbeeld het heupgewricht(i.p.v. andersom!) wordt het eigenlijke probleem niet opgelost met zooltjes, in dat geval is het beter eerst het bekken te corrigeren (bijvoorbeeld met de Dorn-methode) en dan weer te kijken naar de beenlengte.

Wanneer dan wel zooltjes?

In sommige gevallen heeft het beenlengteverschil een anatomische oorzaak. Het kan zijn dat de botten echt verschillend zijn van lengte, of een verschillende vorm hebben (het ene bot is meer gebogen dan de andere). Ook kan de voet een afwijkende vorm hebben. In deze gevallen kan het wél nodig zijn de stand te corrigeren met behulp van therapeutische zolen. Hiervoor kan men terecht bij een podotherapeut.